Se ainoa ja oikea Helsingin poliisisoittokunta

Helsingin poliisisoittokunta on vireä, yli 70 vuoden ikään ehtinyt poliisin edustusorkesteri, joka tunnetaan monipuolisuudestaan. Sen konserteissa kuullaan sinfonisen puhallinmusiikin lisäksi niin kansanmusiikkia, jazzia, rockia kuin poppiakin. Poliisisoittokunta viihdyttää yleisöä siellä, missä ihmiset ovat: puistoissa, konserttisaleissa, päiväkodeissa, toreilla, kirkoissa ja kouluissa. Lisäksi orkesteri ja sen pienyhtyeet esiintyvät poliisin ja poliisin sidosryhmien tilaisuuksissa.

Helsingin poliisisoittokunta perustettiin vuonna 1947 edistämään poliisin ja kansalaisten välistä vuorovaikutusta. Ensimmäisessä kokoonpanossa oli 14 muusikkoa, jotka esittivät muun muassa wieniläisvalsseja, oopperamusiikkia, suomalaista konserttimusiikkia ja marsseja. Soittokunnalla on ollut alkuvuosista asti nimekkäitä kapellimestareita, kuten Georg Malmstén, Arthur Fuhrmann, Petri Juutilainen ja Esko Heikkinen. Vuodesta 2012 ylikapellimestarina on toiminut Sami Ruusuvuori.

Nykyisin 43 soittajasta koostuva Helsingin poliisisoittokunta edustaa koko Suomen poliisia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Viime vuonna soittokunta konsertoi Moskovassa ja vuonna 2015 Riiassa. Maaliskuussa 2018 soittokunta esiintyy Tallinnassa yhteiskonsertissa Viron poliisiorkesterin kanssa. Orkesteri soittaa vuosittain lähes sadassa valistuskonsertissa ympäri Suomen. Yläkoulu- ja lukioikäisille tarkoitettujen Sex, Drugs and Rock’N’Roll -konserttien teemoina ovat päihteet ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Lastenorkesterit Nallekopla ja Leijonapartio puolestaan valistavat soiton lomassa alakoulu- ja päiväkoti-ikäisiä liikenteestä, kiusaamisesta ja muista perheen pienimpiä lähellä olevista asioista.

Poliisisoittokunnan konsertti- ja yleisömäärät ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti. Soittokunta tavoittaa yleisönsä myös sosiaalisessa mediassa. Elokuussa 2016 julkaistua flashmob-esitystä on katsottu Facebookissa jo yli 600 000 kertaa, ja tammikuussa 2017 julkistettiin Youtubessa poliisin oma Poliisitube-kanava, jossa Helsingin poliisisoittokunta näyttelee ja soittaa lapsille suunnatussa Poliisileijona-sarjassa.