Pidä huolta! -valistuskonsertti yläkouluikäisille on julkaistu!

Pidä huolta! -valistuskonsertti yläkouluikäisille on nyt julkistettu! 

Poliisisoittokunnan videotuotannoista tuorein on yläkouluikäisille suunnattu, tunnin mittainen valistuskonsertti, joka tallennettiin kesäkuun 2021 alussa Helsingin kulttuuritalolla.

Konsertti tarjoaa tuhdin annoksen nuorille ajankohtaisia teemoja, joista puhumassa ovat kokeneet, nuorten kanssa paljon töitä tehneet konstaapelit. Valistusosuuksissa käsitellään mm. päihteitä, kiusaamista, sosiaalista mediaa, seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja väkivaltaa. Poliisi tuo vahvasti rikosten vaikutukset ja herättää nuoria ajattelemaan omia päätöksiään tulevaisuutensa suhteen. Konsertin tueksi laaditussa lisämateriaalissa päästään syvemmälle mm. tekojen rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

Poliisin osuuksia täydentävät nuorten omat, tosipohjaiset kertomukset tapahtuneista rikoksista ja niistä yli pääsemisestä.

Puheenvuorojen välillä kuullaan teemoihin liittyvää musiikkia, joka ei jätä ketään kylmäksi. Mukana on kappaleita mm. Star Wars- ja James Bond -elokuvista. Suuren ammattipuhallinorkesterin sointi- ja nyanssipaletti syventää jo ennestään tuttujen kappaleiden sävyjä tavalla, joka ei ole monelle entuudestaan tuttu. Mukana on myös omaa tuotantoa, kitaristimme Onni Lonkan koskettava, kiusaamisesta kertova kappale Varjo. Onni loistaa solistina kaikissa konsertin lauluissa.

Konsertista on tehty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi teksitetyt versiot, ja ne kaikki versiot löytyvät poliisitube-kanavalta. Konsertti on vapaasti katsottavissa niin kotona kuin kouluissakin.

Konsertti sisältää materiaalia, joka ei sovellu alle 12-vuotiaille.

Helsingin poliisisoittokunta on valittu Vuoden puhallinorkesteriksi 2020

Suomen puhallinorkesteriliitto on myöntänyt Vuoden Puhallinorkesteri 2020 -tunnustuspalkinnon poliisin edustusorkesterille, Helsingin poliisisoittokunnalle. Tunnustus jaetaan aina edellisen vuoden toiminnan perusteella. Palkinto jaettiin virtuaalisesti järjestetyillä valtakunnallisilla puhallinpäivillä lauantaina 20.3.2021.

Puhallinorkesteriliiton palkintoperusteluissa todetaan, että vuosi 2020 oli koronapandemian vuoksi hyvin poikkeuksellinen. Vuoden aikana Poliisisoittokunta on kuitenkin tehnyt useita konserttistriimauksia, tv-ohjelmia sekä taltioinut loistavat arvostelut saaneen joululevyn, jossa solisteina ovat upeat Helena Juntunen ja Mika Pohjonen.

– Olemme erittäin otettuja ja iloisia tästä tunnustuksesta. Kulunut vuosi on tietysti ollut vaikea meille kaikille, ja se on ollut erittäin haastava jokaiselle orkesterille. On jouduttu tekemään runsaasti erilaisia varasuunnitelmia ja välillä emme ole päässeet tekemään yhtään mitään, ylikapellimestari Sami Ruusuvuori Helsingin poliisisoittokunnasta kuvailee.

–Poikkeusoloista huolimatta onnistuimme kuitenkin tavoittamaan satojatuhansia ihmisiä erilaisilla tallenteilla. Niitä varten soittajamme ovat joutuneet taipumaan hyvin monenlaisiin tehtäviin. On toimittu lavastajina, ääni- ja valosuunnittelijoina, käsikirjoittajina, leikkaajina, desinfioijina, näyttelijöinä, sihteereinä, markkinoijina ja niin edelleen. Uskon, että Suomen puhallinorkesteriliitto koki myös pitkäjänteisen työmme uuden suomalaisen puhallinmusiikin parissa niin merkittävänä, että halusi noteerata sen tällä Vuoden Puhallinorkesteri -tunnustuksella, Ruusuvuori kiittää.

Palkintoperusteluissa todetaan niin ikään, että yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa Helsingin poliisisoittokunta on ohjannut nuoria säveltäjiä sinfonisen puhallinmusiikin saloihin ja äänittänyt myös eri puhallinkustantajien promomateriaalia, jolla edistetään suomalaisen puhallinmusiikin tunnettavuutta maailmalla.

Koronan aiheuttamina poikkeusaikoina poliisisoittokunta on tehnyt myös lastenvideosarjan, missä esitellään orkesterin soittimia sekä valistetaan ja opetetaan lapsia eri aiheista. Sarjaan sävellettiin myös niihin liittyviä uusia lauluja. Yksi lauluista voitti viime syksynä Vuoden lastenlaulu -kilpailun. Puhallinorkesteriliiton palkintoperustelujen mukaan Poliisisoittokunta teki voittonsa myötä puhallinmusiikkia näkyväksi aivan uusissa ympyröissä. Valistuskonsertit sekä livenä että verkossa ovat tuoneet näkyvyyttä ja hyvää mainetta koko puhallinmusiikkialalle.