Poliisin päivän konsertti 2020

Helsingin poliisisoittokunta juhlisti ensimmäistä virtuaalista Poliisin päivää Helsingin musiikkitalossa nauhoitetussa viihdekonsertissa. Orkesterin solisteina ovat upeat Paula Koivuniemi, Suvi Teräsniska ja Mikael Saari. Konsertin tallenne löytyy poliisisoittokunnan youtube-kanavalta ja on vapaasti katsottavissa toistaiseksi.

Tuu mun mukaan

Helsingin poliisisoittokunnan muusikko Onni Lonka on säveltänyt ja sanoittanut syksyn koulujen alkamiseen kappaleen: Tuu mun mukaan. Biisi kertoo toisen arvostamisesta ja ystävyydestä – ja vastustaa kouluissa niin usein tapahtuvaa kiusaamista. Kappaleen orkesterina toimii Helsingin poliisisoittokunta, kapellimestarina ylikapellimestari Sami Ruusuvuori.

Koulujen alkaessa montaa lasta jännittää ja pelottaa. Pelottaa mennä uuteen paikkaan, uusien ihmisten seuraan, ja osaa huolettaa joutua kiusatuksi. Kiusaaminen jättää sen kohteeksi joutuneelle usein syvät arvet, jopa niin, että niitä joudutaan käsittelemään vielä aikuisenakin.

Toivomme, että jokainen antaisi oman panoksensa kiusaamisen vastustamiseksi omassa arjessaan. Kiusaamisen hiljainen hyväksyntä auttaa yleensä kiusaajaa, ei uhria. Ongelmat pitäisi aina selvittää kiusaajan ja uhrin kesken ja siellä missä kiusaamista on tapahtunut. Muistetaan,  että sosiaalisessa mediassa pätevät samat hyvän käytöksen pelisäännöt kuin kasvokkaisessa kohtaamisessa.

Vakavimmillaan kiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön, ja siinä voidaan soveltaa kunnianloukkaukseen, laittomaan uhkaukseen, lievään pahoinpitelyyn ja pahoinpitelyyn liittyviä lakipykäliä. Myös kiusaajan avunantajana ja yllyttäjänä toimiminen on lain mukaan rangaistava teko. Poliisin väliintulo on kuitenkin aina viimeisin keino kiusaamisen katkaisemiseksi – ja siksi meitä kaikkia tarvitaan!

Helsingin poliisisoittokunnan uusi upea biisi “Tuu mun mukaan” koskettaa varmasti jokaista, niin lasta kuin aikuistakin.

Lastenvideosarja

Helsingin poliisisoittokunta julkaisi kevään 2020 aikana musiikillisen lastenvideosarjan, jossa aiheina ovat mm. hätänumero 112, kiusaaminen,  liikenteessä liikkuminen, turvavälineiden kuten pyöräilykypärän käyttö ja roskaaminen. Sarjan jaksot ovat katsottavissa suomeksi ja englanniksi tekstitettyinä versioina Helsingin poliisisoittokunnan YouTube-kanavalla. Toivomme, että videosarja tuottaa iloa sekä lisää turvallisuutta mahdollisimman monelle lapselle. 

Videot ovat vapaasti käytettävissä esimerkiksi opetuksessa. Alta löydät linkit videoihin sekä jokaiseen videojaksoon liittyvän oppimateriaalin.

Oppimateriaalit

Poliisitube

Helsingin poliisisoittokunta on mukana Youtuben Poliisitubesta löytyvässä Poliisileijona-sarjassa. Se on päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille suunnattu ohjelmasarja, jossa lapset näytetään oivaltavina ja osaavina tekijöinä. Sarjassa on yhdeksän jaksoa, teemoina liikenteeseen liittyvät asiat, eksyminen ja sosiaalinen media. Vuonna 2017 julkaistun sarjan jokaisessa osassa on mukana laulu, jonka esittää poliisisoittokunta solisteineen. Mukana myös Sunan koulun kuoro.