Se ainoa ja oikea Helsingin poliisisoittokunta

Helsingin poliisisoittokunta, sinfoninen puhallinorkesteri, on 43 muusikosta koostuva yli 70 vuoden ikäinen ammattiorkesteri. Se edustaa poliisia musiikin välityksellä eri tapahtumissa niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin ja on tunnettu erityisesti monipuolisuudestaan. Konserteissa kuullaan sinfonisen puhallinmusiikin lisäksi niin kansanmusiikkia, jazzia, rockia kuin poppia ja lastenmusiikkiakin. Konserttien lisäksi orkesteri ja sen pienyhtyeet esiintyvät poliisin ja sen sidosryhmien tilaisuuksissa.

Helsingin poliisisoittokunta perustettiin vuonna 1947 edistämään poliisin ja kansalaisten välistä vuorovaikutusta. Ensimmäisessä kokoonpanossa oli 14 muusikkoa, jotka esittivät muun muassa wieniläisvalsseja, oopperamusiikkia, suomalaista konserttimusiikkia ja marsseja. Soittokunnalla on ollut alkuvuosista asti nimekkäitä kapellimestareita, kuten Georg Malmstén, Arthur Fuhrmann, Petri Juutilainen ja Esko Heikkinen. Vuodesta 2012 ylikapellimestarina on toiminut Sami Ruusuvuori.

Ennalta estävä työ on ollut tärkeässä osassa koko poliisisoittokunnan toiminnan ajan. Koko orkesterin voimin esitetään vuosittain yli sata valistuskonserttia ympäri Suomea eri-ikäisille lapsille ja nuorille! Pienyhtyeet Nallekopla ja Leijonapartio esiintyvät alakouluissa sekä päiväkodeissa. Kutsu poliisi 112 -konserteissa teemoina ovat liikennekäyttäytyminen, kiusaaminen ja muut lapsia koskettavat aiheet.

Yläkoululaisille poliisisoittokunta esittää Pidä huolta! -valistuskonsertteja. Niissä teemoina ovat kiusaaminen, sosiaalinen media, seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja päihteet. Vuonna 2019 Helsingin poliisisoittokunta konsertoi Etelä-Suomen alueella yli 11 000 nuorelle Pidä huolta! -konserttien merkeissä.

Suomen puhallinorkesteriliitto myönsi Helsingin poliisisoittokunnalle Vuoden puhallinorkesteri 2020 -tunnustuspalkinnon merkittävästä puhallinorkesterimusiikin esille tuomisesta. Poliisisoittokunta onnistui poikkeuksellisena koronavuonna tuomaan puhallinorkesterimusiikkia suuren yleisön tietoisuuteen aivan uudenlaisissa yhteyksissä.

Helsingin poliisisoittokunta kiertää konsertoimassa säännöllisesti koko Suomen alueella ja tekee yhteistyötä kaikkien Suomen poliisilaitosten kanssa. Soittokunta on konsertoinut Euroopassa muun muassa Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Puolassa, Saksassa ja Ranskassa. Soittokunta on vuosien saatossa levyttänyt useita äänitteitä ja on saanut kunnian kantaesittää suomalaisia teoksia säveltäjiltä kuten Marzi Nyman, Timo Forsström, Pessi Levanto, Jukka Linkola sekä Timo Alakotila.