Se ainoa ja oikea Helsingin poliisisoittokunta

Helsingin poliisisoittokunta, sinfoninen puhallinorkesteri, on 43 muusikosta koostuva yli 70 vuoden ikäinen ammattiorkesteri. Se edustaa poliisia musiikin välityksellä eri tapahtumissa niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin ja on tunnettu erityisesti monipuolisuudestaan. Konserteissa kuullaan sinfonisen puhallinmusiikin lisäksi niin kansanmusiikkia, jazzia, rockia kuin poppia ja lastenmusiikkiakin. Konserttien lisäksi orkesteri ja sen pienyhtyeet esiintyvät poliisin ja sen sidosryhmien tilaisuuksissa.

Helsingin poliisisoittokunta perustettiin vuonna 1947 edistämään poliisin ja kansalaisten välistä vuorovaikutusta. Ensimmäisessä kokoonpanossa oli 14 muusikkoa, jotka esittivät muun muassa wieniläisvalsseja, oopperamusiikkia, suomalaista konserttimusiikkia ja marsseja. Soittokunnalla on ollut alkuvuosista asti nimekkäitä kapellimestareita, kuten Georg Malmstén, Arthur Fuhrmann, Petri Juutilainen ja Esko Heikkinen. Vuodesta 2012 ylikapellimestarina on toiminut Sami Ruusuvuori.

Helsingin poliisisoittokunnan toiminnassa ennalta estävä työ on ollut tärkeässä osassa koko sen toiminnan ajan. Koko orkesterin voimin esitetään vuosittain yli sata valistuskonserttia ympäri Suomea eri-ikäisille lapsille ja nuorille! Pienyhtyeet Nallekopla ja Leijonapartio esiintyvät alakouluissa sekä päiväkodeissa. Kutsu poliisi 112 -konserteissa teemoina ovat liikennekäyttäytyminen, kiusaaminen ja muita lapsia koskettavia aiheita.

Yläkoululaisille poliisisoittokunta esittää Pidä huolta! -valistuskonsertteja. Niissä teemoina ovat kiusaaminen, sosiaalinen media, seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja päihteet. Vuonna 2019 Helsingin poliisisoittokunta konsertoi Etelä-Suomen alueella yli 11 000 nuorelle Pidä huolta! -konserttien merkeissä.

Helsingin poliisisoittokunta kiertää konsertoimassa säännöllisesti koko Suomen alueella ja tekee yhteistyötä kaikkien Suomen poliisilaitosten kanssa. Soittokunta on konsertoinut Euroopassa muun muassa Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Puolassa, Saksassa ja Ranskassa. Soittokunta on vuosien saatossa levyttänyt useita äänitteitä ja on saanut kunnian kantaesittää suomalaisia teoksia säveltäjiltä kuten Marzi Nyman, Timo Forsström, Pessi Levanto, Jukka Linkola sekä Timo Alakotila.