Valistuskonsertit

 

Poliisisoittokunnan tärkeintä työsarkaa ovat valistuskonsertit eri-ikäisille lapsille ja nuorille osana poliisin ennalta estävää työtä.

Alakoululaisille järjestetyissä konserteissa teemoina ovat liikennekäyttäytyminen, erilaisuuden hyväksyminen, kiusaamisen haitallisuus ja yleinen turvallisuus.

Päiväkodeissa ja leikki-ikäisten tapahtumissa vierailevat suuren suosion saavuttaneet lastenyhtyeet Nallekopla ja Leijonapartio.

Lastenkonsertti Espoon kultturikeskuksessa. Kuva: Ari Katajamäki

Nuorille pidetyissä Pidä huolta! -valistuskonserteissa teemoina ovat päihteet, seksuaalinen itsemääräämisoikeus, väkivalta ja kiusaaminen esimerkiksi sosiaalisesssa mediassa. Soittokunnan lisäksi paikalla on konstaapeleja mm. huume- tai väkivaltarikosyksiköstä jakamassa monipuolista tietoa aiheisiin liittyvistä rikoksista.

Pidä huolta! -valistuskonsertin tallenne on vapaasti katsottavissa Youtubessa.

Valistuskonsertti 7-luokkalaisille Finlandia-talossa. Kuva: Marja Mannisenmäki.

Konserttien valistusosuuksia rytmitetään teemoihin sopivien musiikkikappaleiden avulla. Ohjelmisto räätälöidään kutakin ikäryhmää varten erikseen. Jokainen ikäryhmä pyritään tavoittamaan mahdollisimman laajasti. Tavoitteena on, että lapsi ja poliisi tapaavat myöhemminkin hymyillen, myönteisissä merkeissä.

Näissä konserteissa Poliisisoittokunta tavoittaa vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria. Konsertit pidetään usein suurissa tiloissa, joihin kuulijat eri kouluista ja päiväkodeista kuljetaan. Soittokunta tekee vuosittain 4-5 valistuskonserttiviikkoa.

Sex, Drugs and Rock’n Roll -valistuskonsertti Helsingin Messukeskuksessa. Kuva: Inka Lahtinen